Тютюнът, държавата и свободата

cigar_partyРазбира се, депутатите могат да се плюнчат колкото си искат в парламента по отношение на това трябва или нетрябва да се пуши в заведенията, на обществени места и пр., но колкото и гюрултия да вдигат, аргументите им са изключително конюнктурни. Конюнктурата е следствие от това, кой има и кой няма интерес да се прилагат рестрикции по отношение на тютюнопушенето. А интерес или безинтерес имат тези, които могат да си платят за интереса или безинтереса. Смятам, че темата за тютюнопушенето, представяна по този начин, по който се представя няма никакво значение. Затова темата трябва да се разглежда от правилна перспектива, от такава, от която никой никога не я разглежда – перспективата на свободата. Разбира се, за да се разглежда която и да е тема от позицията на свободен човек, трябва да имаме свободни хора – е точно това трудно се намира в България, а и не само. Става въпрос за свобода на духа, не на тялото, макар че тялото много бързо става роб, щом душата робува. А душата на българина робува на лъжата, че държавата трябва да се грижи и се грижи за всичко – по най-правилният начин, разбира се!

Хората и естествено политиците, приемат по презумпция „правото“ на държавата, да определя кое е редно и кое не, за бизнеса и индивида. Всички са свикнали и искат държавата да се грижи за работата, хляба, децата, живота и смъртта. Заличената индивидуалност на българите ги е превърнала от имена в номера. По тази причина на тях не им дреме, дали става въпрос за здравето или свободата им. Въпросът с тютюнопушенето, не е само въпрос на здраве, той е преди всичко въпрос на свобода! Свобода да избереш сам, кое е добро за здравето или бизнеса ти. Когато държавата регулира брутално (чрез закони) свободата на човеците да избират, то тя ясно заявява, че хората са неспособни да направят избор сами. Разбира се хората са съгласни – иначе нямаше да допуснат законодателство, което спира бизнес инициативи или им казва кое е добро и кое не е добро.

Според българите, а и не само според тях, държавата притежава монопол над инструмента за дефиниране на реалността, за дефиниране на доброто и злото. По тази причина, никой не разглежда държавната мръсотия в областта на законодателството свързано с тютюна. Точно това е дразнещото. Бавно и неусетно, тиранията се плъзга, като лигава топка лой в гърлата на хора без сетива и засяда не в стомасите, а в мозъците им. Затова и умовете им са затлъстели – мислят бавно или въобще не мислят. Тук не говорим вече за тютюнопушенето, а за свободата да избереш ще се пуши или не в кръчмата, която си отворил със собствените си пари, заложил си си задника в тоя бизнес, но не можеш, нямаш право да решаваш как да го въртиш. Всеки пък е свободен, подир твоето решение, да влиза или не в кръчмата ти.

Мерзко, противно и абсурдно е държавата да се изказва вместо теб, за твоят бизнес, твоите пари, твоят живот! Ти нямаш мнение, ти си поданик, номер, роб. Приятел ми разказа съвсем скоро, как „добрите“ намерения на държавата Канада, да се пребори със злоупотребата с алкохол, са довели през годините до абсурдно високи цени за пиячката. Моят приятел може да си купи алкохол само от държавен магазин и то специализиран, в който се продава само пиячка. Разбира се, добрите намерения на „канадското“ правителство, са довели до злоупотреба с алкохола, почти както прохибицията (сухият режим) в САЩ през 1920-1933. Много хора в Канада, включително и моят приятел си внасят контрабандно евтин алкохол от съседен САЩ. Така „чудно хубавите“ намерения на държавата отиват на кино!

Точно такава, след кратко или по-дълго време, е съдбата на всеки държавен закон, ограничаващ свободата на хората да избират, какво трябва да правят с бизнеса или здравето си. Здравната култура не се произвежда с държавни декрети, тя е осъзната нужда на духовно ниво, което държавата е неспособна да произведе. Духовността никога не е била и не може да бъде категория, която държавата има право да дефинира. Така е и с бизнеса! Държавната намеса в икономиката носи само огромни злини, които турят прът в колелото на предприемача.

Едно е 100% сигурно: Ще има повече бизнес и повече здрави хора, когато държавните глупаци спрат да се намесват в живота на хората. Разбира се, държавните глупаци ще спрат да се намесват в живота на хората, когато хората им забранят, а хората ще им забранят, когато станат независими от държавната стратегия за производство на роби . . . няма да стане скоро. Това е положението!

Advertisements
Публикувано на Държава, икономика, общество, право и тагнато, , . Запазване в отметки на връзката.

One Response to Тютюнът, държавата и свободата

  1. Homoerect каза:

    Драги колега,
    Споделям Вашето мнение, което почти се припокрива с моето. За мен публичният дебат по темата е опит да се отклони вниманието ни в друга насока. Решаването на проблема е просто като фасул! Както има сауни само за мъже, така има само за жени, а има и смесени. Всеки сам избира коя да посети. Не искам държавата да ми диша във врата и тя да ми определя кое е добро и кое е вредно за моето здраве. Като са толкова загрижени за нас, нека спрат тотално продажбата на тютюневи изделия. И аз не понасям много от политиците, но никой не ме пита… Казвам го от позициите на заклет пушач, който аха… всеки момент ще откаже цигарите. Но не по този начин, който се опитват да ни наложат законотворците. Утре може да поискат да пратят инспектори в дома ми, за да проверяват дали се спазва наредбата им. Имам приятели, които никога през живота си не са пушили, но им харесва тютюневият дим. Аз се съобразявам, когато се намирам в една компания с непушачи и никога не бих запалил цигара против тяхното желание. Въпрос и на възпитание, ако щете… Бил съм и в други страни, където са в сила европейските разпоредби, но и там никой не спазва стриктно забраната за тютюнопушене в обществени заведения. Нека не се правим на по-големи светци от папата!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s