Огнян Минчев – апологетът на „добрата олигархия“

minchevПолитологът Огнян Минчев обяснява с една камара думички в своя статия, каква олигархия ни е нужна, за да се превърнем в проспериращо общество. Удивявам се драги читатели, на способността притежавана от някои професори, да изпишат два пъти повече слова отколкото има в разказ на Йовков и пак нищо да не кажат! Разбира се, г-н Минчев правилно е отбелязал, че мафията управлява държавата ни, но подир тази констатация ни обяснява, че единственият начин да се справим с този проблем е не да искаме мажоритарна изборна система, промяна на конституцията и формата на управление, а просто да преминем от полицейска, към някаква жизнена капиталистическа олигархия. Освен това, г-н Минчев е убеден, че ни трябва нова лява и нова дясна партия.

Сега: Аман от нови партии у дома. Нас ни трябва нов смисъл в управлението, което е сведено до самоуправление, не до нови партии. Файда никаква, ако само произвеждаме партии, щото макар и нови, че и съвсем лъскави, партиите отвътре са си все същите – миризливи и разлагащи се структури, поради липсата на истински трансцедентни презумпции и отговорност на ниско ниво. Политиката у нас ще е успешна, когато хората ясно си дадат сметка, че от тях все пак нещо зависи, а не както сега – ходиш, гласуваш и все същото.

Ако искаме промяна, управлението трябва да слезе до най-ниско ниво. Огнян Минчев не предлага подобно нещо – той говори за добрата олигархия, която ще ни оправи живота. Аз съм на обратното мнение – никой не може да ни оправи живота, ако ние сами не го сторим. Как става това – от най-малката управленска единица и нагоре. Най-малката управленска единица в обществото е индивидуалната личност. Разбира се, всеки човек трябва да е наясно какво прави и защо го прави, без да очаква помощ от когото и да е – особено от държавата.

На следващо място, семейството е институцията, която се явява агенция за икономическа и социална активност.Семейството трябва да функционира като малка държава. То трябва да може да се защитава (включително с оръжие), да притежава и стопанисва собственост, да обучава (образова и възпитава) деца. Ако семействата могат да се справят с тези си задължения, то и държавата ни ще прогресира.

Самата държава от своя страна, трябва да се оттегли от ред свои активности, като образование и икономика, за да остави въздух на семействата, които да поемат отговорност за себе си и своите наследници – това означава и за държавата. Управлението на ниско ниво тръгващо от семействата стига до града и общината, която трябва да има автономия за своите данъчни, социални, образователни и прочее политики. В по-малка общност решения се вземат по-лесно, а и са по-добри, защото ако има провал, то той лесно може да се преодолее и да се започне от начало – провалът на държавно ниво струва по-скъпо и последиците могат да са драматични, като националната катастрофа през 1996, да речем.

Разбира се може да се влезе в подробност и много дребни детайли (може и да го направя друг път), за да се обясни смисъла на местното самоуправление, което води до голяма гъвкавост и възможност всяка община или област да прави различен вид политики, от които тези, които са по-добри, ще спечелят обществено одобрение и подкрепа, ще привличат и инвестиции в следствие на добра данъчна политика. Затова, най-добре би било г-н Минчев да не дрънка глупости за добрия олигархичен модел, щото освен лигавите му студенти в тази страна има и мислещи хора, които не могат да бъдат толкоз лесно заблудени.

Advertisements
Публикувано на Държава, Закон. Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s