„Къде си, вярна ти любов народна?“

original_landmarks_528_2До 805 година, хан Крум доунищожава останките от Аварския хаганат и забива граничното колче, делящо го от империята на Карл Велики, в българският град Пеща. Според  „Свидас лексикон“, разпитвайки някои от по-знатните, пленени авари, за причините, които са довели до разрухата и унищожението на великото някога племенно обединение, хан Крум чува, че: някогашната могъща държава е била разядена от кражби, насилие и корупция. Престъпниците се разхождали на свобода, защото се били съюзили със съдиите. Виното било евтино и в изобилие, затова мнозина се пропили. Клеветници погубили най-храбрите и най-умните между аварите. Никой не искал да работи много и усърдно, а всички ставали търговци и се мамели помежду си . . . В следствие на тези аварски изповеди, хан Крум написал велики закони, които променили държавата му. Направил административно деление с относителна децентрализация и да, станал родоначалник на династия, от която произлизат най-великите владетели в Първото българско царство.

Днес България бавно умира. Навярно Крумовата кръв се е доста разредила, та няма истински законотворци, няма визионери, които да прозрат смъртта на нацията и да вземат мерки, дори и не тъй величави, като Крумовите. Днес българите приличат на гниещият отвътре Аварски хаганат. Престъпниците са си купили съдиите – ядат, пият и мърсуват заедно. Алкохолът е пословично евтин, та дори се славим, като атрактивна алкохолна дестинация в целият свят. Клеветите са толкова много, че си лягаме и ставаме с новинарски емисии за флашки, пълни с компромати, жълтата преса влиза под завивките на хората, а „приятелите“ говорят за теб гнусотии, със свръхчовешка енергичност. Какво да кажем за трудовата етика!? Всички са консуматори, дори не са търговци! Днес, българите, ако имат нива, няма да я работят, а ще я продадат, за да си купят последния модел плазма с цифров тунер. 

Кога се превърнахме в хора, които не виждат по-високо от джобовете си и не гледат по-далеч от носовете си!? Може би сме такива от тогава, откогато умряха последните Крумовци! Преди България е граничела с Франкската империя и приятели, и врагове са наричали българският владетел Крум Страшни. Днес, управниците ни са мижитурки, които заявяват в публичното пространство, та да ги чуе целият сват, че България не е достатъчно силна за да се опълчи на Газпром. Днес, мижитурки сме и всички ние, щом слушаме подобни думи с равнодушие и не реагираме. Да, ние само слушаме и бездействаме, а някога, много отдавна, след като хан Крум изслушал пленените знатни авари, извикал писарите и заповядал:

„Ако някой обвини другиго, да не бъде слушан, преди да бъде вързан и разпитан. И ако се окаже, че той клевети и лъже, да бъде убит. Не се позволява да се дава храна на онзи, който краде. Или ако някой би се осмелил да направи това, имотите да му бъдат отнети. Да се строшават краката на крадците. На всеки, който проси, да не се дава малко, но да бъде достатъчно задоволен, за да не изпадне пак в нужда; или пък, който не постъпи така, ще му бъдат отнети имотите“. 

Твърде жесток е тоя хан Крум, а законите му не се връзват с европейската хуманност. „По-добре“ да си караме по старому, че да се свършва с тая наша България и толкоз.

Advertisements
Публикувано на общество. Запазване в отметки на връзката.

One Response to „Къде си, вярна ти любов народна?“

  1. nikki каза:

    Заглавието на Чинтуловата песен наистина днес звучи все по-непознато и дори непонятно за младите поколения. Въпреки, че се изучава и в шести клас, и след това в гимназиалния курс. Защото и народът все повече липсва – топи се и изглежда повече като група от хора, които все още говорят на сравнително общ и разбираем език и живеят в обща територия, но нямат общо самосъзнание, общи ценности и общи цели. И любовта все по-често бива надвита от неудовлетворението, комплексите и дълбоко вградената в няколко вече поколения омраза към всичко и всички.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s