Религия на гостоприемството

000007-380x202Селото е Розово, чужденците сирийци, домакините българи. Гостоприемството е функция на морала, а моралът е религиозна категория. Религията на българите по конституция е християнство, по сърце – диво езичество. Нека и ние, неуките, се „подхлъзнем“ нелепо и отделим няколко минути, за да разсъдим над това, което Светото писание говори за чужденците и гостоприемството, нали сме християни, така да се каже.

И да не угнетяваш чужденеца; защото вие знаете що има на сърцето на чужденеца, понеже и вие сте били чужденци в Египетската земя“ (Изход 23:9). Българите са били много пъти чужденци и то все в собствената си земя. Сега също е така. Уж сме българи, уж в България живеем, ама нищо тук не е наше, дори и ние не сме си свои. Ако си бяхме свои, нямаше да гледаме с едно око на сирийците и с друго на англичаните – гражданите на с.Розово заявяват, че с готовност ще приемат за съграждани англичани, но не и сирийци!? Впрочем, законът трябва да е еднакъв за всички: „Един закон да имате, както за чужденеца така и за туземеца; защото Аз съм Господ вашият Бог“ (Левит 24:22). Кой е законът на българите – раболепието! Ние винаги се опитваме да сме симпатични на силните и винаги се зъбим на слабите. Този долнопробен тарикатлък свидетелства само едно – нашият закон е законът на омразата. Този нашенски закон доказва колко дребни човечета сме. Никой чужденец не е добре дошъл, ако не ни носи келепир. Ако трябва да дадем, това е вече друго нещо. Можем да вземаме с пълни шепи, дори да преядем, но даването не ни се отдава. Не можем да дадем дори гостоприемство. Свирепа е тази наша черта и в същото време жалка. Тези навици не са християнски. Явно в жилите на българина тече дивашката кръв на азиатските номади и духът ни си остава примитивен и идолопоклонски. Пък идолите са все едни и същи – господарите на положението, силните на деня. Днес например, не можем да решим кой е по-силен, Европа и САЩ или Русия. Да си кажем правичката, силни са и едните и другите, разбира се, слабите сме ние. Слаби сме, защото законът, който регулира взаимоотношенията ни е слаб, а законът е слаб, защото мразим Истината.

Истинските християни са призвани да бъдат кваса на цивилизацията. Те се налагат в света чрез неоспоримите аргументи на своите интелектуални и респективно физически достижения. Всички виждат славата на Бога в онова, което християните вършат и с радост прославят този велик Бог, който дава такъв чуден мир и успех в делата на хората си (1 Петр.2:12; Рим.15:9). Сиреч ние, като християнска нация, трябва да сме живи свидетели за превъзходният закон на Бога, който ни предупреждава да не подбираме приятелите си според цвета на лицето и да почитаме чужденците: „Защото Иеова вашият Бог е Бог на боговете и Господ на господарите, великият, мощният и страшният Бог, Който не гледа на лице, нито приема дар; Който извършва съдба за сирачето и за вдовицата и обича чужденеца, като му дава храна и облекло. Обичайте, прочее, чужденеца, защото и вие сте били чужденци в Египетската земя. От Господа твоя Бог да се боиш, Нему да слугуваш, Нему да бъдеш привързан и в Неговото име да се кълнеш“ (Вт.10:17-20).

Каква е съдбата на онзи народ, който не се покорява на Божиите заповеди? Със сигурност най-пространствен отговор на този въпрос ни е даден във Второзаконие 28-ма глава: „Но ако не слушаш гласа на Господа твоя Бог, и не внимаваш да вършиш всичките Му заповеди и повеленията Му, които днес ти заповядвам, то всички тия проклетии ще дойдат на тебе и ще почиват на тебе . . . чужденецът, който е всред тебе, ще се издига горе и по-горе над тебе; а ти ще пропадаш долу и по-долу“ (Вт.28:15,43). Разбира се, чужденците в България стават все по-силни и все по-много. Ние няма как да им противостоим, защото простащината на националния фашизъм не може да преодолее проклятието на Закона, което сами си навличаме с непокорство. Идеята, че ще успяваме без покорство и смирение пред Бога е многократно опровергана от историята и въпреки това, плитката памет на българите продължава да доминира над отчайващата реалността. Топим се като нация и единственият път за обръщане на тенденцията е покаяние и примирение с Бога на Библията. Тогава и само тогава ще има какво да предложим на чужденците, които ще идват на тази благословена земя с желани да станат българи, а не просто транзитни пътници към богатите западни страни, в чиято подлога отдавна сме се превърнали.

Шовинистите от село Розово са представителна извадка за състоянието на българите днес. Не можете да ме опровергаете с думи, щото доказателствата за моя логичен извод са навсякъде около нас. В по-голямата си част българите са егоисти, крадци и несретници. Егоисти, защото мислят единствено за собственото си щастие. Този хедонистичен стремеж ни доведе до там, че даже и децата взеха да ни пречат, затова и спряхме да ги раждаме. Същият хедонизъм изведе повече от 3 мил. българи в чужбина – повечето от тях не желаят никой и нищо да ги свързва с България . Крадци сме, щото от края на 19-ти век, когато се сдобихме с държава, не сме спрели прогресивно да усъвършенстваме умението да прецакаме другарчето в наша полза. Вижте днешните ни политици 99% от тях са изпечени, професионални лъжци и крадци. Накрая сме и несретници, понеже не виждаме причината за всичките си проблеми – бунт срещу Бога.

И тъй, има ли спасение за този раздърпан, парцалив български дух? „Благодарение Богу! има избавление чрез Исуса Христа, нашия господ“ (Рим.7:25). Можем да започнем с гостолюбието, ама надали: „Не забравяйте гостолюбието; понеже чрез него някои, без да знаят, са приели на гости ангели“ (Евр.13:2).

Advertisements
Публикувано на Етика, Закон, Морал, Семейство, Църква, общество и тагнато. Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s