Насилието, като стандарт на живот

nasilieСлучаят със загиналия младеж във Враца поляризира мненията на обществото във виртуалното пространство или по-скоро го постави на кръстопът, защото информацията, която излиза в медиите е пристрастно емоционална, непроверена – респективно непрофесионална. Съдът е притиснат безкомпромисно от обществения гняв и не му остава възможност за честно разследване – промяната в обвинението срещу двама от участниците в конфликта (братята Дамянови) е доказателство за зависимия от обществен натиск съд. Не е ясна и причината за смъртта на младия Тодор, версиите в медиите са от пребит до смърт, до задушаване от глътнат език . . . Къде е истината и въобще интересува ли се някой от нея? Отговорът на този въпрос със сигурност ще направи безкомпромисна дисекция на обществения психо-профил, но почти сигурно, на този въпрос никога няма да бъде отговорено честно.

Ако си представим, че живеем в правова държава с истински Закон и имаме честен и независим съд, който безспорно докаже предумишлено убийство, Библейският Закон предвижда смъртна присъда за убийците. Тази присъда трябва да бъде изпълнена безкомпромисно и незабавно, след издаването ѝ. Ако пък се докаже, че Дамянови са предизвикали смърт по непредпазливост, би трябвало да бъдат прокудени от обществото завинаги. Има и други нюанси и възможни присъди, според доказателствата за случилото се, но както писах, няма да разберем истината. Разбира се, към този момент е утопия да си представяме, че някой ще се съобразява не просто с Библейските казусни закони, но и с който и да е закон. Обществото иска вендета!

Основен проблем в хода на съдебния процес ще са масовите лъжесвидетелства. Всеки ще тегли чергата към себе си, за да спаси кожата си или да задоволи жаждата си за мъст. Това е следствие от абсолютната морална поквара на обществото, което предпочита да решава проблемите си с юмруци. Както и да е реагирал 18 годишният Тодор, е очевидно безспорно, че братята Дамянови не са реагирали адекватно за възрастта си, която в никакъв случай не е била в съчетание със зрялост. Казусите са много, но ние ще ги разберем точно толкова, колкото разбираме, че държавата не се управлява от „Дондуков“2.

Живеем в цинично и безбожно общество, което мрази Истината и не ще да живее според нея. Агресията е норма, диалогичността – изключение, а прошката – немислима. Загиваме, заради липсата на знание, а съмнението е разяло хората и ги е накарало да се затворят в себе си и да се спасяват поединично. Агресията не бива да се толерира в никаква форма, личното преследване на правосъдие е проклятие. Тъмната душа на българина го е заключила в алтернативна на Истината вселена – ключът за света на Светлината е изгубен в безвремието. Лъжем, че сме честни към себе си и към другите, проклинаме съдбата, която заслужаваме, заблуждаваме се, че сме живи.

Безжизнената тълпа от сеирджии е най-безпощадната присъда над обществото ни. Никой няма да помогне на хора, които не желаят да помогнат сами на себе си, камоли на изпаднал в нужда човек. Ние сме скотове. У нас е останал само животински инстинкт за самосъхранение и никаква доблест. Доказва го не просто трагедията във Враца, а мазохистичният начин на живот, който водим. Медиите всеки ден бълват помията, с която се храним емоционално и всичко на което сме способи е да цъкаме с език и да сменим канала, за да заблудим гузната си съвест с 1284-ти епизод на някой безмозъчен индийски сериал.

Да, точно така, категорично не вярвам, че някога ще разберем, какво наистина се е случило на улицата във Враца, както не разбрахме истината за „Стрелецът от Лясковец“ . Това не означава, че правосъдие няма да има – макар и не на този свят.

Advertisements
Публикувано на Държава, Закон, Морал, общество, право и тагнато. Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s