За кожата на една Стратегия

1482926622_e-news.su_100272

Няма никакво съмнение, че Националната стратегия за детето 2019-2030 г., „Всички права за всички деца“ е връх на чиновническата глупост и живо доказателство за интелектуалния дефицит сред бюрократите в България. Дори самото заглавие на държавната стратегия за детето звучи като: Национална стратегия на прегладнелите вълци, за управление на овчите кошари – „Всички права за всички овце“. Това означава, че „овцете“ имат право да бъдат изядени по съответния ред и процедура и никой не бива да се прережда и да се натиска, за да стигне по-бързо до зъбите на вълците. След заглавието следват цели 79 страници безумия, които обясняват детайлно процедурата по смилане на „овцете“. Ако трябва да се отговори подробно на тази „Стратегия“, ще са нужни поне 790 страници. Долният текст е по-скоро кратък етичен коментар, който разкрива аморалната философия на Стратегията. Извадени са основни цитати, които да ви спестят време за четене на цялата Стратегия, като целта е да придобиете поне обща представа за този безумен шедьовър на българската чиновническа мисъл.

Ако оставим настрана преобразите, можем да започнем с първия абзац от Стратегията, който дословно гласи:

„Всяко дете в България, на всеки етап от детството си, живее и развива своя потенциал в интегрирана здравословна, сигурна и насърчаваща развитието му среда, която гарантира неговите права и благосъстояние, при осигурена подкрепа на родителите и на професионалистите, които полагат грижа за децата.“

Професионалистите, които „полагат грижа“ за децата, са сложени на една нога с родителите, че и по-горе. Самия факт, че въобще има „професионалисти“, които трябва да следят и да се грижат за хорските деца сам по себе си е изумително свидетелство за упадък в обществото ни, но . . . Изявлението по-горе ни дава да разберем ясно, че „професионалистите“ имат най-малко равни права с родителите, по отношение отглеждането на децата. Освен това е ясно, че родителите не са професионалисти, те са само някакви си родители, виж, „професионалистите“ са друга работа. Въпросът е, че т.н. „професионалисти“ са просто чиновници, живеещи на гърба на родителите, директно казано, те са паразити, дотиращи съществуването си с откраднати от работещите родители пари. Нуждата да се върна към преобразите е неизбежна. Само в едно изречение може да се разнищят дълбоко извратените презумпции на авторите на „Стратегията“. Родителите не са достатъчни сами по себе си да се грижат за децата си и трябва да разчитат на „професионалистите“. Това е наложено стадно мислене. Привидно, цялата власт е дадена на „стадото“ и самоосъзнаването извън стадото се смята за лошо явление. Разбира се, „стадото“ е самотна тълпа и пълното му обединяване е строго забранено – именно това е работата и целта на „професионалистите“, да държат „стадото“ в „свещена простота“! Все пак, осмелявам се да кажа, че би било безумно, трагично и унищожително, ако тази безумна, трагична и унищожителна стратегия бъде реално приложена.

Още: Представете си, Стратегията изисква 90% от децата да са обхванати в предучилищната държавна школовка, но в същото време констатира и то на същата страница, че „Резултатите от проведените през последните няколко години проучвания показват тенденция за непрекъснато увеличаване на разпространението и употребата на наркотични вещества сред учениците в България.“ Гениално, нали!

Що се отнася до „дете-центричният“ подход в Стратегията, сиреч детето трябва да е в центъра на вниманието на чиновника, мога само да отбележа, че когато няма какво да поставите в центъра, обикновено слагате там детето. Тази жалка спекулация с грижата на държавата към децата хваща дикиш само сред малоумници, но за съжаление днес държавата ни е пълна  с такива, като почнете от политиците, та чак до бай Иван от с. Хайляково. Всички сме малоумници, щом вярваме, че родителите са вече толкова неспособни да се грижат за децата си, че ни е нужна специална стратегия, която да упълномощи армия от чиновници да се грижат за хорските деца. Все пак, за да се осъществи и подсигури ресурсно Стратегията, е нужно: „Изграждането на човешки капитал, включително кадрови и експертен потенциал за реализация на Стратегията, е следващата група от публични политики, които имат ключово значение към постигането на целите на Стратегията и към подобряването на качеството на цялостната държавна политика за детето.“ Без още няколко агенции и назначаването на около 5 000 чиновници няма как да минем – разтворете си кесиите дами и господа, трябва да подсигурим заплати на няколко хиляди хрантутници, дето ще ви идват редовно на гости, за да преценяват кога е най-подходящо да ви откраднат децата. Всъщност, съвсем в реда на нещата е да се изпишат почти 100 страници глупости, за да се увеличи армията от чиновници – това са сигурни гласове за любимата партия, все пак.

„Публичните политики и съвместните усилия на държавата и на гражданското общество трябва да съпътстват детето в неговия житейски път.“ Ама разбира се, че трябва! Грижата за индивида от люлка до гроб е задължение на държавата майка. Ако трябва да скачаме, ще скачаме, ако е нужно да лягаме, ще лягаме, по команда и без съпротива. Ако под гражданско общество се имат предвид всички финансирани от ЕС и държавата НПО-та, горко и тежко ни. Имам предвид точно онези НПО-та, които ни учеха чрез билбордове, че двама мъже и едно дете са нормално семейство. Ако тази стратегия се приложи буквално, утре билбордовете пропагандиращи нормално семейство, ще са трима мъже и котка, двама мъже и коза, един мъж и катър . . . бедна ви е фантазията.

Следващият цитат заслужава особено внимание: „Съществуващите информационни източници и набираната по различен начин и повод информация в различни публични институции, имащи отношение към развитието на детето и към гарантирането на неговите права, трябва да бъдат поставени в основата на разработваните и реализираните публични политики. Целта е да бъде създаден надежден модел за ефективно управление на информационните ресурси с оглед най-добрите интереси на детето. Всички политики и програми за деца и за подкрепа на родители трябва да са основани на конкретни данни и доказателства.“

Цялата Стратегия изобилства с дебело подчертани изявления, изискващи създаването на координирана информационна система, която съхранява досиета на всички деца, от раждането им до . . . завинаги. Дребните душици, създали тази епистоларна трагикомедия никога не са чели Оруел, те направо го живеят. Идеята да превърнем цялата държава в Бигбрадър е толкова плътно вплетена в Стратегията, че се чудя дали не чета сценарий за някакъв психо-хорър в стил Хичкок. Някой постоянно следи теб и децата ти, за да се намеси в точния момент и да ти каже по високоговорителя, че не моделираш отрочетата си по образ и подобие на тоталната държава. Идеята хората да бъдат подложени на постоянен мониторинг се оправдава с най-добрият интерес на детето. Точно тук е и проблемът: Ударението е поставено върху нуждите на детето, а не върху изискванията и очакванията на обществото. Някога, някога преди, не много отдавна впрочем, философията на образованието се състоеше в това, какво младият човек трябва да знае, какво е неговото духовно оръжие, кое го прави да бъде цялостен човек, цялостен земеделец, обущар или чирак, всичко това върху презумпцията за отговорността му пред обществото и собствената му некадърност, ако не изпълни изискванията за човешко естество и вяра. Сега подходът е не просто различен, а откровено и целенасочено извратен. Родителите са потопени в море от пропагандна гадост за отношението им към детето – този новороден месия, надеждата за бъдещето и неговите нужди. Казва им се какво трябва да знаят за своите деца и какви непоправими вреди могат да им нанесат от невежество, дори да са напълно добронамерени. Нуждите биват разглеждани подробно в множество брошури, диплянки и стратегии, в които детето е центъра на света и всички трябва да му се покланят, но не само. Да моделираш, да пресътвориш детето е висша форма на добродетел, която би трябвало да доведе до себе спасение. Тази жалка философия, съобразена с инфантилните нужди на детето-бог води до тотална катастрофа. Разбира се, последствията са деца, направлявани от групата и ориентирани към потребление, чието отношение към живота е апетит вместо отговорност. Не забравяйте, чиновниците искат да виждат и знаят всичко за децата ви! Горко и тежко ви, ако не следвате линията на „Партията“.

„Успешното реализиране на визията изисква фокусиране на усилията на  законодателната и изпълнителната власт, включително на местните власти, на академичната общност, на гражданското общество, на бизнеса, на медиите и на  общностите за превенция и за предотвратяване на рисковете, за осигуряване на своевременна и ефективна подкрепа на детето и за развитие на неговите компетентности, както и компетентностите на неговите родители и съответните професионалисти.“ Много е важно всички, ама всички, от цялата държавна машина, до бизнеса и селските клюкарки да обединят усилия и да създадат общ фронт срещу некомпетентните по презумпция родители, за да спасят „горките“ деца от „некадърните“ им грижи. Кои са родителите, за да си позволяват да отглеждат и възпитават децата си, без да са се консултирали със „специалистите“? Не им ли е достатъчно само да ги родят тези деца, та са се юрнали и да ги възпитават, че те не са професионалисти бе, алоооу! Апропо, плановиците на Стратегията планират, да обхванат през идните години до една трета от децата между 0-3 години в държавната образователна система. Бравос! Една трета е малко! Нима ще оставите другите две трети да се разхайтват до 3 годишна възраст в домовете си, под „некомпетентното“ ръководство на „глупавите“ им родители, срамота! Другари и другарки от Стратегията на стратегиите, турете си на Стратегията една свастика най-отгоре, щото Стратегията ви е чиста форма на арогантен фашизъм. Ясно е, че целта ви е да затриете българската нация, що ни почвате така отдалеч, може и по-радикално да се действа, ама смеете ли?

В Раздел V от Стратегията – „Области на въздействие и стратегически цели“, се посочени пет ключови области на въздействие, а именно:

 1. Здраве и здравословен начин на живот;
 2. Качествено образование за всички деца;
 3. Семейна среда, алтернативна грижа и стандарт на живот;
 4. Сигурна среда и достъп до правосъдие;
 5. Отдих и свободно време/детско всекидневие.

Само по няколко изречения, вие разсъждавайте нататък. Първо, критериите за здравословен начин на живот вероятно изключват от менюто на децата ви препечени филийки намазани със свинска мас, така че внимавайте, що да не ви вземат децата, за да ги хранят по-добре от вас? Второ, според чиновниците има само едно качествено образование в целия свят и то е в държавното училище (други училища в България няма, от методологична програмна перспектива). Що се отнася до качеството на въпросното образование е безпредметно да пиша. Трето, семейната среда е добра, само ако сте спазили първите две условия, иначе алтернативната грижа ще се наложи автоматично, за да се вдигне качеството на живот. Четвърто, достъпа на децата до правосъдие включва и възможността децата да докладват родителите си на Бигбрадър, и то не ако сте им забърсали някой шамар, а ако не сте им позволили да гледат телевизия или да се зомбират пред компютъра до сутринта. Пето, държавата иска да е с вас и по време на семейните ви почивки, за да прецени дали децата си почиват качествено, така че си купете по-голяма кола, за да има място и за чиновника, когато ходите на море. Всъщност, пета точка изисква да се наблюдава „детското всекидневие“, та значи по-голяма кола е по-малкия проблем, помислете за още една стая в жилището си, където трябва да спи чиновникът, който ще наблюдава „компетентно“ и „професионално“ „детското всекидневие“.

Нека се върнем отново на въпроса, защо децата ви трябва да са задължително в държавното училище. Стратегията ни информира, че: „В училищата са въведени програми за здравословен начин на живот, сексуално поведение и здраве“ Къде другаде, ако не в държавното училище, децата водят здравословен начин на живота и се учат на правилно „сексуално поведение и здраве“, кажете де, не можете, защото не сте „професионалисти“. Още: „Осигуряване на цялостна грижа за сексуалното и репродуктивно здраве и превенцията на ХИВ сред младите хора“. Нали се сещате, каква е превенцията срещу ХИВ сред младите хора в държавното училище – раздаване на презервативи, разбира се. Затова в часовете по сексуално образование, основна тема ще е как се слагат „предпазните средства“ на пенис и вагина. Не сте съгласни с ранното сексуално образование и въобще предбрачния полов живот? Съжалявам, но в този случай спадате към групата на ренегатите и „професионалистите“ ще ви обяснят, че не може да се грижите за децата си. Още: „Осигуряване на здравни услуги подходящи за младите хора, включително и осигуряване на достъп до здравно и сексуално образование за децата и младите хора в и извън училище“. Така, значи, това дето учим децата, че няма нищо лошо в ранните сексуални взаимоотношение в часовете по „секс“ в училище не е достатъчно. Стратегията предвижда сексуалното образование и извън школото. Нали постелихте леглото на чиновника в приготвената за него стая в жилището си? Образованието ще продължава вероятно там. Още: „Приемане на стандарти за ранно детско развитие и ориентиране на практиката в детските ясли и детските градини към тяхното постигане“. Въобще не се заблуждавайте, иде реч за ранно детско сексуално развитие, това са европейските либерални практики и някой упорито се опитва да ги наложи и в България, още от детската ясла. В някои европейски страни, децата от 2-3 годишна възраст са насърчавани да „играят“ с половите си органи, за да развият своята сексуалност. Знам, че е извратено, но това е реалността, за която трябва да се подготвим, ако подобни стратегии станат реалност у нас. Още: „Подобряване на механизмите за събиране на данни и информация на децата от специалистите в системата на първичната и специализираната доболнична помощ . . . Въвеждане на патронажна грижа под формата на редовни домашни посещения от медицинско лице за всички деца на възраст 0 – 3 г. . . . Осигуряване на интегрирана грижа за психичното здраве на подрастващите.“ Разбира се, децата трябва да са клиенти на масив от база-данни, която желаещите „професионалисти“ периодично да преглеждат и да нарочват жертвите си. Под предлог, че божествената държава се грижи за здравето на децата ни, чиновниците ще ни идват на гости, за да видят по какъв начин растат децата до 3 годишна възраст. Разбира се, ако не дай си Боже открият отклонения в „психичното здраве на подрастващите“, ще се вземат спешни и „адекватни“ мерки.

Можем да продължаваме безкрайно с това „Още“, но мисля, че картинката е ясна. Все пак, трябва да отбележим, че част от мерките са свързани и с насилственото задържане на децата в държавната „образователна“ система. За целта Стратегията предвижда: „Увеличаване на дела на децата във възрастовата група 0 – 7 г., които са обхванати от услуги за ранно детско образование и грижа, с цел постигане на 33% обхват сред 0 – 3-годишните и 95% обхват за 4 – 7-годишните в съответствие с целите на Европейския съюз. . . . Подобряване на интегрираната работа между образователната система и другите системи, насочени към детето по отношение на осигуряването на достъпа до образование на всички деца. . . . Подобряване на механизмите за събиране на данни и информация за ученето и образованието на децата.“ Недвусмислено тоталитарния език на тези изявления предпоставят разбирането на авторите  на Стратегията, че по белия свят не съществува образование, ако то не е държавно. Като следствие, всички и всичко трябва да се обхване и инсталира по чиновете в държавните училища или поне 95% от всички и всичко. Сега е момента да отбележа дебело, че тази стратегия влиза в крещящо противоречие с българското законодателство. Понеже нямам възможност и време да направя подробен правен анализ, защото цялата Стратегия е една огромна правна грешка, ще спомена няколко факта, поне по отношение на претенциите за задължително държавно образование. Отклонението е дълго, но в крайна сметка липсата на свобода в образованието е основна предпоставка за упадъка на обществото ни, а както знаете, образованието е моя слабост и призвание.

Първо ще ви припомня, че според Чл. 5, ал. 4 от Конституцията на Република България има редица международни декларации и закони, които се прилагат приоритетно, спрямо българските, и то по силата на самата Конституция:

„Международните договори, ратифицирани по конституционен ред, обнародвани и влезли в сила за Република България, са част от вътрешното право на страната.  Те имат предимство пред тези норми на вътрешното законодателство, които им противоречат.“

Следва да цитирам международните договори, които по силата на Конституцията са част от вътрешното ни законодателство и с които авторите на Стратегията не само не са се съобразили, но безпардонно потъпкват:

Всеобщата декларация за правата на човека, чл. 26, ал. 3: Родителите имат право с приоритет да избират вида образование, което да получат техните деца.Това е изключително силно заявление, породено от драматичната история на XX-ти век, характерна с липсата на уважение към личността – имам предвид двете Световни войни, както и тоталитарните диктатури в така нареченият „Източен блок“. Държавата може да предоставя образователни възможности, но не и да ги контролира или управлява. Само личността може да развие капацитета, придобиван чрез образование – държавата не е личност, а фикция. Държавата трябва да уважава личността, семейството и обграждащата култура, както и правото на индивида за себе-определение. Липсата на подобно уважение лесно води до злоупотреба с държавна власт, превръщайки задължителното образование в задължителна тоталитарна идеологическа индоктринация, която не развива, а унищожава човешката личност.

Това задължение спрямо всеобщите права на човека предполага да бъде разбирано и прилагано във връзка с други основни постановления на Всеобщата декларация за правата на човека като например Член 16, ал.3, който заявява, че: „Семейството е естествена и основна клетка на обществото и има право на закрила от обществото и от държавата.“, както и Член 18, гласящ: „Всеки човек има право на свобода на мисълта, съвестта и религията; това право включва… свободата да изповядва религията или убежденията си, индивидуално или колективно…чрез обучение.“ Тези задължения трябва да бъдат възприемани сами по себе си, като очевидната основа за тълкуване и прилагане на всички международни и национални закони, свързани с правата на човека.

Европейската конвенция за защита правата на човека и основните свободи (ЕКПЧ), Протокол 1, чл. 2, гласи: Никой не може да бъде лишен от правото на образование. При изпълнението на функциите, поети от нея в областта на образованието и преподаването, държавата зачита правото на родителите да осигуряват на своите деца образование и преподаване в съответствие със своите религиозни и философски убеждения.Този текст ясно подчертава, че правото на образование е изключителен прерогатив на родителите, които вземат решение за начинът на образование за децата си. Държавата е длъжна да зачита това родителско право!

С други думи, държавата е длъжна да насърчава образователни уредби, които поощряват човешкото достойнство, особено такива, които разпознават уникалността на всяко човешко същество и производната необходимост от индивидуален подход към образованието; Държавата уважава и защитават свободата на образованието като необходимо следствие от човешкото достойнство, което трябва да позволява на всеки човек да търси и да се възползва от образователната уредба, която е най-благоприятна за развитието на неговата или нейната уникална личност.

Международният пакт за гражданските и политически права заявява в чл. 13, ал. 3: Държавите – страни по този пакт, се задължават да зачитат свободата на родителите и в съответните случаи на законните настойници, да избират за своите деца училища извън тези, създадени от официалните власти . . . и да осигуряват религиозното и моралното възпитание на своите деца съобразно собствените си убеждения.“ Този текст безусловно задължава държавната власт да уважава и окуражава изпълняването на ролята на семейството спрямо отглеждането и образованието на децата; Да се подчинява на изискването родителите сами да избират образование, което не е свързано с образователните политики на официалните власти. Държавата е длъжна да се въздържа от вмешателство в неприкосновеността на семейството и в избраните от него образователни форми, като и да признава специалната и незаменима роля на семейството в образованието на детето и в частност правото на родителите да избират вида образование, което тяхното дете ще получи. Пределно ясно е, че родителите имат естествено и фундаментално право да ръководят образованието и възпитанието на децата си.

В унисон с чл. 13, ал. 3, Международният пакт за гражданските и политически права декларира в чл. 18, ал. 4: „Държавите – страни по този пакт, се задължават да зачитат свободата на родителите или на законните настойници, да осигуряват религиозното и моралното възпитание на своите деца съобразно собствените си убеждения.“ Става ясно, че когато конвенционалните държавни училища, предлагат образование, което възпрепятства възпитанието на децата, съобразно религиозните и морални ценности на родителите или настойниците, то държавата се задължава да уважи правото на родителите или настойниците да осигурят среда, която не противоречи на собствената им възпитателна философия.

Взимайки предвид горепосочените текстове, у мен силно недоумение буди и факта, че авторите на Стратегията не са се съобразили дори с преките текстове в Конституцията на Република България.

Чл. 6. Ал.1 и ал.2 от Конституцията установява равноправие и равенство пред закона (не дискриминация): „Всички хора се раждат свободни и равни по достойнство и права. Всички граждани са равни пред закона. Не се допускат никакви ограничения на права или привилегии, основани на раса, народност, етническа принадлежност, пол, произход, религия, образование, убеждения, политическа принадлежност, лично и обществено положение или имуществено състояние.“ Незачитането на свободата на образованието и налагането на тоталитарен образователен модел е форма на дискриминация. По силата на Конституцията, държавната власт е абсолютно задължена да се разграничи от каквато и да е форма на дискриминация на основата на религия, светоглед, философия и т.н. Изпълнителната власт е длъжна да приеме правото ни на морално неподчинение, когато решенията ѝ влизат в конфликт с основните ценности на семействата!

Чл. 23, от Конституцията задължава държавата да признае свободата на образованието и активно да подкрепя правото на образование, като създава условия за свободно развитие на образованието и го подпомага: „Държавата създава условия за свободно развитие на науката, образованието и изкуствата и ги подпомага.“ Този текст ни принуждава да осъдим остро действията на стратезите, които в никакъв случай не създават условия за свободно развитие образованието, чрез своите изисквания. Няма никаква свобода в това, децата да бъдат задължавани да посещават държавни училища, нещо, към което изрично се стреми Стратегията.

В чл. 47, ал.1, от Конституцията пише: „Отглеждането и възпитанието на децата до пълнолетието им е право и задължение на техните родители и се подпомага от държавата.“ Образованието е част от отглеждането и възпитанието на децата, което е отговорност (право и задължение) на родителите. Държавата трябва не само да признае тази отговорност, но и да подпомага упражняването на родителската отговорност. Това означава, че държавната власт е длъжна да не пречи на семействата да организират живота в семейството, според ценностите си, разчитайки на пълна защита от страна на правото на уединеност; Означава още да предоставят на семействата да избират свободно вида образование, което ще предоставят на децата си – свободен избор между различни образователни подходи.

Добре, нека оставим правото на свободно образование и обърнем внимание на един буквално фашизоиден текст в Стратегията: Предвижда се, „Намаляване на броя на децата, живеещи в пренаселени жилища, до достигане на средните стойности на държавите в ЕС“. Милостиви Боже, какво означава това!? Ако някой чиновник сметне, че квадратурата на жилището ми е малка за 4 деца, 3 от тях трябва да ми се отнемат и да се разпръснат из страната по различни приемни семейства, за да имаме повече място!? Не видях стратегията да предвижда държавата да ми построи по-голямо жилище, но за сметка на това увеличаващата се армия от педерасти и лесбийки точи зъби за децата ми. А какво ще кажете за следващото изречение: Предвижда се, Намаляване на броя на децата във формална грижа“. Кой определя, дали грижата е формална, „професионалистите“? И как ще намалят броя на децата в бедност, пари ли ще раздават или ще избиват деца? Безумията са толкова много, че ако вече не ви е побеляла косата, поне ви е заболяло сърцето. Ако все още сте в кондиция, продължете да четете.

Съвсем в реда на нещата и в духа на Стратегията се предвиждат и мерки за стимулиране на доносничеството, понеже трябва да се работи за „Създаване на работеща система за детско правосъдие в съответствие с  правата на децата и международните практики и стандарти . . . Повишаване осведомеността на обществото, децата и на техните семейства за правата на детето, насилието над деца и стимулиране на активното им участие в противодействието срещу насилието . . . Повишаване капацитета на системата за закрила на детето за превенция на насилието и работа със семействата и координация между нея и другите системи за детето“  и разбира се, за всичко това ще е нужно Приемане на нов закон за детското правосъдие и осъществяване на цялостна реформа за създаване на система, ориентирана към правата на децата“. Стратегията си поставя толкова всеобхватни цели, че стратезите искат да догоним бездушната полицейщина в скандинавските държави, до има няма 2030 година, стига България да оцелее толкова дълго, предвид планираното и съвсем целенасочено изтребление на народа ни. Обърнете внимание, че в Стратегията правата на децата не се гарантират от техните родители, а от вездесъщите „професионалисти“, на които децата трябва да докладват за нарушените им права. Тази толкова долна, извратена и чужда на нормалната етика практика е завладяла продажните душици на българските бюрократи дотолкова, че са готови да затрият собствения си народ, за да турят някоя пачка в джоба.

Не се стряскайте, има още доста „приятни“ текстове. Предвижда се „Въвеждане на забрана за телесното наказание над деца и ефективна работеща система за наблюдение и изпълнение на тази забрана“. Мисля, че вече писах, да приготвите стая в домът си за дежурния чиновник. Разбира се, ако това е невъзможно, ДАЗД лесно ще монтира видеонаблюдение. В краен случай, ако по някакъв начин успеете да манипулирате електронната система за постоянно наблюдение, баба Пенка от четвъртия етаж няма друга работа, освен по цял ден да се ослушва през панелните стени, плаче ли детето ви. Ако малкото се разхленчи, Детската полиция ще е на едно позвъняване разстояние. Струва ви се пресилено, ама моля ви се, стратезите си знаят работата, понеже изискват „Въвеждане на работеща система за превенция на домашното насилие, докладване и предприемане на незабавни мерки за закрила при всички случаи на домашно насилие над деца“. Значи, Детска полиция е вече на вратата ви, а според тяхното тълкуване „всички случаи на домашно насилие над деца“ е доста разтегливо понятие. Ето, хоп, децата са изведени от опасната, насилническа среда, а вие сте задържани за 48 часа, без да е уведомен никой от роднините ви или адвокат. За ареста ви знае само баба Пенка от четвъртия етаж, ама на нея не и пука, нали ви го върна, задето не заключвате входната врата на блока в 18.00 часа, преди турския сериал.

Сега е ред на черешката на тортата. За да се осъществи Стратегията „От основно значение е създаването и приемането на нов Закон за детето и семейството, който да насочи усилията на държавата към гарантиране на правата на всички деца и да въведе механизмите и подходите, които да допринесат за изпълнението на целите на Стратегията.“ Разбира се, че Стратегията няма никаква правна основа, за целта е нужно да се напише съответен закон, чрез който тоталитарната държава директно трябва да предявява претенции за грижа към, обърнете внимание, детето и семейството.  Желанието на държавата да се намеси пряко в работата на независимата семейна институция е толкова мощно, че Стратегията настоява за нарочен беззаконен закон, който да узакони беззаконието.

Факт е, че всяка тоталитарна система дефинира себе си като ходещо по земята божество и когато става въпрос за власт на семейството, всеки помрачен ум вижда възможност за контрол над обществото. Защо това е така, защо управляващата клика у нас желае да контролира семействата и техните деца? Защото, който владее семействата, владее парламента. Симбиозата между държава и мафия в страната ни не може да позволи израстването на поколение, което може да мисли, анализира и взема самостоятелни решения – това е смъртна заплаха за корумпираните управляващи завзели властта в Родината ни.

Когато погледнем назад към историята, която по сентенция е учителка на живота, виждаме, че липсата на държавна намеса в семейството е довела до най-великите икономически и военни постижения в историята ни, понеже семейството е било, е и винаги ще бъде основен икономически агент на общността от хора. Целта е семейството да се контролира или да се затрие. Философията на тоталната държава залегнала в Стратегията не може да създаде отговорни хора; тя може само принудително да изисква отговорност и с това да стигне до чист формализъм. Ако отхвърлим индивидуалната свобода на семействата, която произвежда отговорност, формализмът остава единственото прибежище, освен пълната разруха, разбира се.

Следващият цитат ще оставя без коментар, защото мисля, че именно той обобщава най-точно целите на въпросната Стратегия:

„Интегрираният подход предполага информационна свързаност между всички заинтересовани страни. Интегрираните бази данни са в основата на успеха на интегрирания подход в политиките за детето и родителите му. Споделянето на обща информация за детето е отправната точка за разбирането на конкретната ситуация на детето и неговите родители, за да се планират мерки от страна на системите и на професионалистите. Интегрирането на данните трябва да се планира както вътре в отделните системи, така и между тях, за да може всяка необходима информация за детето да води до адекватна образователна подкрепа, лечение, мерки за сигурност и закрила, както и други форми на подкрепа. За целта следва да бъде създаден интеграционен модул, позволяващ координиран и защитен обмен на данни за децата чрез различни нива на достъп между отделни информационни системи и подсистеми (в здравната, социалната и образователната сфера). В нея следва да се планира и администрира необходимата нужда от подкрепа на детето и на семейството му и да се проследява развитието на детето, конкретната подкрепа и реакцията на професионалистите в общността. Работещите в системата на здравеопазването, образованието, социалните услуги и в системата за закрила на детето, както и полицията, а когато се налага – прокуратурата и правосъдната система, трябва да бъдат в постоянна връзка помежду си за всяко дете и родител, както и да координират своите усилия на всеки етап от управлението на случая в своята система.“

След всичко дотук, мога да добавя само това, че Основният източник за финансиране на дейностите за изпълнение на Стратегията се очаква да бъдат държавният бюджет на Република България и общинските бюджети.“, сиреч, с нашите пари по нашите глави.

Всеки от вас, който иска да се запознае по-подробно с Националната стратегия за детето 2019-2030 г., „Всички права за всички деца“, може да го направи, текста се намира свободно в Мрежата. Както писах в самото начало, подробният коментар изисква поне 790 страници, но тук целта бе просто да привлека вниманието ви към Страъегията. Надявам се, че съм успял.

Лично обръщение, вместо финал:

До всички институционално овластени субекти, които с незаконните се действия атакуват безпринципно правата и свободите на гражданите в Република България, гарантирани от Конституцията и международното право.

Дами и господа чиновници, представих на вниманието ви факти, които би трябвало, евентуално, да събудят у вас задрямалата съвест и да отворят взора ви към моралните и етични аспекти на собствената ви самооценка по отношение на епистемологичните инструменти, с които дефинирате реалността. А реалността е следната:

Първо, вие, дами и господа чиновници, очевидно сте или абсолютно безскрупулни българоубийци, или сте просто тотално ненормални! Фактът, че сте сътворили подобна Стратегия, свидетелства единствено и само за липса на елементарни етични стожери в живота ви на паразити, което впрочем е логичмо – паразитите нямат морални корективи. Ако все пак имате остатъци от съвест, не само трябва да се срамувате от Стратегията, която предлагате за обществено обсъждане, а най-малкото да напуснете постовете си и да се хванете с някаква нормална и производителна работа – поне патки може да пасете, надявам се.

Второ, със своята Стратегия, дами и господа чиновници, вие нарушавате грубо и потъпквате арогантно установените със закон и етика отношения в българското общество, раболепно прекланяйки се пред либералния комунизъм на западните общества, които отдавна са погребали моралния компас, който дълго време е водил страните им към просперитет. Именно заради подобни, непрофесионални, още по-лошо, неморални писаници, каквито са текстовете в Стратегията, вие не само унижавате, но целенасочено унищожавате българското семейство с неговия вековен бит и култура.

Трето, макар да не се нуждая от защита на своите неприкосновени права, пиша, за да ви стане ясно, че всъщност вие се нуждаете от защита на собствената си презумптивна логика, която е безкрайно несъстоятелна юридически и етично. В този смисъл, вие нямате абсолютно никакво право, морално и законово, да предлагате стратегии, които налагат хомот над Семейната институция! Кога най-сетне ще ви стане ясно, че войната ви срещу Семейството е обречена кауза и е редно да се замислите за собствените си действия, защото ако не разбирате, че това, което вършите е незаконно и подсъдимо, то толкова по-страшен ще е съдът на народа ни, по отношение на зверската ви политика към българското семейство и неговите деца. Нима не разбирате тоталитарният характер на текстовете в Стратегията или тоталитаризмът ви е по сърце!? Каквото и да направите, обаче, трябва да сте наясно, че българското семейство не е харман, връз който може да тътрузите чиновническа диканя. Злобата ви към българското семейство заслужава категоричен отпор, който задължително ще получите! Ние сме готови да стигнем до край, щото живота ни без свобода е безсмислен. Вие готови ли сте?

Публикувано на Държава, Етика, Закон, Морал, Образование, Семейство, общество, право, философия и тагнато. Запазване в отметки на връзката.

10 Responses to За кожата на една Стратегия

 1. Romeo Giulietta каза:

  Превъзходен коментар по тази тема.с .великолепно чувство за хумор..опитах се неколкократно да постна линкове на статията и на петицията,но НАВСЯКЪДЕ цензурирането беше мигновено!!!!!!!!!!!

 2. Анонимен каза:

  Страхотен анализ. Напълно подкрепям автора. Мисля, че искат под натиска на лобиски организации да приложат и у нас скандинавския социален модел…той е силно изроден и обслужва обслужва определен кръг привилигировани елити с цел унифициране на обществото и търговия с деца.

 3. Илиев каза:

  Да, и аз се опитах да пусна коментар в официалния сайт – опцията за коментари беше изчезнала!
  Анализът е добър. Няма да изпадам в словесна полемика и излишна фразеология, ще наричам нещата с истинските им имена!
  След като „Истанбулската конвенция“ не успя да пробие, наложи се да се пипа по-внимателно и по-отдалеч! Как да тръгне нещо, когато няма път?
  „Националната стратегия за детето 2019-2030 г.“ е перфектен начин да се „асфалтира“ този път в съзнанието на обществото, довеждайки го до абсурдно преосмисляне на вековни традиции и давайки ! Манипулация о най-висш порядък!
  Ще го кажа по-просто, за тези, които не са любители на философстването:
  Искат да отнемат контрола от родителите над детето, като го прехвърлят на разни „институции“ при това да държат отговорни родителите ако „нещо се обърка“!
  Искат да унищожат семейството, като градивна единица на обществото, насаждайки у децата разбирането, че имат само привилегии, без създаването на отговорности!
  Искат да поставят всичко и всички по този начин под един цялостен пълен контрол (на кого и защо, ясно е).

  За целта се ползва неопитността на децата, това, че още нямат устойчива психика и изградена стабилна ценностна система!
  Много подло и…много долно!
  Давам пример – детето ви (на 10 г. примерно) се тръшка, че не искате да му купите последен модел айфон, струващ…1500 лева. ВИЕ не задоволявате потребностите му, според НЕГОВАТА преценка (ако му купите пък айфона, обричате семейството на гладуване няколко месеца, с което му нарушавате правото на „пълноценно хранене“)!
  Та…детето ви се разсърдва яко и се обажда на един от посочените „телефони за помощ“ – нарушени са правата му! Децата са склонни в момент на силен емоционален изблик, дори да пожелаят смъртта на родителите си! После подобни емоции отминават, но…вече може да е късно!
  Това е един пример само, а те са много…
  Няма по-недостойно нещо от спекулирането с детската психика!
  Закони против насилието на всички нива имаме и сега! Те работят!
  И е редно управляващите да си зададат въпроса (когато има подобни явления на системно насилие), защо не се грижат да ги прилагат, вместо да измислят нови и да търсят под вола теле!
  Какъв по-голям абсурд у нас от този – да отнемат дете от самотна майка, защото няма пари да му осигури добри условия, а да го дадат в приемно семейство, на което плащат за отглеждането на същото това дете 1000 лева месечно?
  У Н И К А Л Н О ! ! !
  Драги „защитаващи правата на детето“ организации!
  Някои от вас ще получат значителни суми пари, за да прокарат бразда в обществото ни, по която ще потече вонята на моралната и социална деструкция!
  Други от вас са идеалистично наивни и вярват, че „това е за добро“!
  Обръщам се към вторите – НЕ ПОЗВОЛЯВАЙТЕ ДА ВИ ВОДЯТ ЗА НОСА и да ви използват!

 4. Елена Аврова каза:

  Подкрепям изцяло автора. Подобна политика ще доведе до поколение от невротици без собствена идентичност и с толкова психологически проблеми, че едва ли ще могат да бъдат членове на каквото и да е нормално общество. В Швеция вече берат плодовете на подобна държавна политика. По мнение на техни детски психиатри в тяхната страна „децата са щастливи, а младежите – депресивни“. Всички трябва да сме много внимателни и да не допуснем бавното убийство на семейството и на останалите ни нравствени ценности.

 5. Dtz каза:

  Прекрасна статия! Долу норвежкия модел! Дому попълзновенията на тази клета страна да открадне нашите дечица и да ги засели на свия територия, която, всеизвестно е, е пълна с подпухнали педофили, хомосексуалисти и всякакъв друг вид извратени типове! Всеки, който е имал нещастието да се разходи веднъж по улиците на Осло, се е уверил с очите си – тъжни, отчаяни, ежедневно насилвани деца, изрод до изрода на всяка крачка… Мъка, мъкааа

 6. Dtz каза:

  О, забравих, да живей вековния бит и култура! Да пребъде във вековете, ако ще да би да не останат тук млади хора, долъ всички млади хора, които бягат и обръщат гръб на вековния ни бит и култура!Можеха поне да бягат на изток, а не на запад и на север, келеши!

 7. Коментатор каза:

  „Друг спорен текст, според подписалите петицията, е събирането на данни за децата в риск и включването им в обща информационна платформа. Експертите са категорични, че данните ще се събират и съхраняват според европейските правила и до тях няма да имат достъп хора извън институциите, работещи със семействата.“
  Брей, че чисти морално и въобще незаинтересувани от печалба, са хората „работещи в институциите“…
  Демек, няма да се намери измежду тях някой, дето да провери в базата с данни кое дете има същата кръвна група и донорска съвместимост с детето на някой богаташ от чужбина?
  Вие вярвате ли на полицаите, които имат достъп до данните Ви в базите на МВР?
  Смятате, че те не използват понякога информацията за собствена лична полза?
  Или, че този г-н „Детският психолог Иван Игов е един от създателите на стратегията. Според него тя е повлияна от опита на много европейски страни.
  „Има държави, в които точно така се случва – един шамар и един по-висок тон на публично място, може да се стигне до там, че социалните служби да дойдат да проверяват, а в някои случаи и децата да ви вземат”, казва Игов.“
  е истински „професионалист“ и работи само поради личните си убеждения в полза на тази „Стратегия“?
  Аз не приемам сляпо „опита на много европейски страни“.
  Личните ми наблюдения сочат, че по принцип се приема само този „опит“, който гарантира финансови облаги за „въвеждащите го“.
  Що не се приложи „опита“ им в здравеопазването, в профсъюзната сфера, в застраховането на банковите вложения?
  Преди 5 години са взети едни милиарди, като са подписани договорености, необсъждани от никой и са поети ангажименти, които сега трябва да се изпълнят.
  За да не се връщат парите – предлага се на обсъждане една абсурдна стратегия, която със сигурност няма да мине.
  Тогава на онзи, дето е дал парите ще му се каже – опитахме, ама ей на – простия български народ я отхвърли – изпълнихме частта от уговорката, за която получихме парите, няма да ги връщаме…
  И като гледам медиите – вниманието се насочва не към тоталното следене и безконтролната власт на чиновниците, а към “ българите искат да си бият децата“, „шамарите не са решение“ и др. простотии.
  Държавата е нещо, което физически не съществува. Всеки чиновник се отъждествява (сам), с държавата и смята, че всяко негово решение е държавно и няма механизъм за контрол над чиновника.
  Ако тази глупост бъде узаконена – отнетите бели българчета ще са много, много повече от отнетите циганета – вторите трудно се пласират на осиновителния пазар.
  Не знам за другите, но ако посегнат на някое от моите деца…

  • истина каза:

   Браво!Все още в България имало умни и съвестни хора! Докато ви има ще се намерят и такива, които да ви подкрепят. И ще ставаме все повече! И цената на тази подкрепа ще става все по-незначителна, защото живота без децата ни няма цена, а този на децата ни е ВСИЧКО за което си струва да се живее….Хора,не позволявайте да пипат децата ни!

 8. Pingback: Национална Мрежа на Децата – Крайна Спирка "Самоцел"

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s